Het bloeddruk stuk is er

Het geven van uitleg, iets duidelijk maken, verhelderen.
Ik kan er zo blij van worden.
Dat is ook natuurlijk ook de reden geweest deze website te starten.

Alleen soms vlieg ik een beetje uit de bocht in mijn enthousiasme.
Zit ik uren achter elkaar in mijn oude studieboeken uit te zoeken hoe iets nu echt zit.
“Maar waarom dan?” is een uitspraak die ik in zo’n periode veelvuldig gebruik.
Uiteindelijk probeer ik al die informatie samen te bundelen tot een stuk dat geschikt is voor alle lezers. Ook diegene zonder medische opleiding.

Zie daar, het stuk over bloeddruk.
Ik heb er zelf tijdens het schrijven weer veel van geleerd.
Hopelijk geldt dat ook voor jullie!
Klik op onderstaande knop, veel leesplezier en laat vooral je vragen achter als er nog iets onduidelijk is.

6 Replies to “Het bloeddruk stuk is er”

 1. bedankt voor deze heldere uitleg ik heb lage bloeddruk meestal rond de 85/55 en dat is met opstaan inderdaad lastig soms vergeet ik het als bv de deurbel gaat en ik zit in de tuin dan heb ik wel eens halverwege ineens zwart voor mijn ogen omdat ik dit ken en herken span ik snel mijn spieren aan en is het in een paar sec weer goed! een vraag nog deze lage bloeddruk met rust hartslag van rond de 40 daar maak ik me wel eens zorgen over de huisarts niet omdat ik heel veel sport! ik laat het regelmatig checken voor mijn eigen geruststelling 😊 ps super leuke tekening erbij grt Ellemieke

  1. In principe geldt voor zowel lage bloeddruk als lage hartslag: zo lang je er geen last van hebt, is er niks aan de hand. Zeker bij (duur)sporters komt een lage hartslag vaker voor, en daar is helemaal niks mis mee. Je hebt hiermee ook geen grotere kans op hartproblemen in de toekomst.

 2. Beste Tamara,

  Allereerst hartelijk dank voor alle heldere uitleg. Helaas ben ik ervaringsdeskundige met inmiddels 3 hartinfarcten. Na de tweede zei mijn cardioloog, ik zal het nooit vergeten, we gaan je hart marineren. Dus heb ik een aardige melange van medicijnen. Voor mijn eerste infarct had ik last van hoge bloeddruk. Nu, 7 jaar en 2 infarcten verder, heb geregeld een lage bloeddruk, 91/63. Ik heb veel last van vermoeidheid en energiewegtrekkers noem ik het maar. Dan voel ik me echt slecht om eerlijk te zijn. Maar ik heb begrepen dat dit wel de beste modus is om nieuwe infarcten te voorkomen. Ik ben namelijk “gezegend” met een erfelijke slagaderverkalking. Ik neem dus aan dat ik met de vermoeidheid zal moeten leren leven?

  1. Beste Ronald, dank voor je openhartige verhaal. Na 1 hartinfarct is het duidelijk dat er ernstige aderverkalking speelt, laat staan na 3. Ik kan het dus alleen maar eens zijn met je cardioloog om je te “marineren” 🙂
   Ik kan niet zeggen of je vermoeidheid komt van de lage bloeddruk, de medicijnen, een verminderde pompfunctie (?) of iets anders. Moeheid heeft zoveel mogelijke oorzaken.
   Feit is dat we na (meerdere) hartinfarcten van bepaalde medicatie proberen een zo hoog mogelijke dosering te geven. Ter voorkoming van nieuwe infarcten.
   Daarbij moet het wel zo zijn dat iemand niet te veel last van de bijwerkingen mag krijgen.
   Dus als je echt veel last hebt van die lage bloeddruk is het wel iets dat je kunt bespreken met je cardioloog.
   Succes!

   1. Beste Tamara,

    Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie. Duidelijk verhaal en zal de nabije toekomst in de gaten houden en indien klachten blijven met m’n cardioloog bespreken.
    Fijne dag en vriendelijke groeten,
    Ronald

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.