El professor en Bon Jovi als leermeester.

Het is al weer februari. De maand waarin de meeste mensen starten met goede voornemens ligt hiermee al weer achter ons. Als trouw kuddebeest heb ik me graag laten meeslepen en startte met de alom bekende  “een maand lang elke dag 20 minuten bewegen” challenge.
Nee? Niet eerder van deze challenge gehoord? Gemiste kans hoor 😊

Tijd om de balans op te maken.

Mijn uitgangssituatie was dat ik al regelmatig aan bewegen deed. Twee jaar terug was zitnaarfit al een stap in de goede richting. Maar de eerlijke situatie liet zien dat de donkere dagen met veel regen een flinke knauw hadden gegeven aan mijn motivatie. Gezien ik het excuus “het is slecht weer” bijzonder matig vind (wel met stip het meest gehoorde excuus op de poli overigens) besloot ik dat ik een extra trap onder mijn kont nodig had. Een stok achter de deur. Een stip op de horizon. Een focus. Name it.

En zo ontstond het idee (geïnspireerd door mijn hardlopende oud kapster Veer in Eindhoven) om elke dag in de maand januari, minimaal 20 min bewust te bewegen. Waarbij het niet uitmaakte wat ik dan zou doen. Als het maar iets was.

De uitkomst: In 30 dagen heb ik gewandeld, hout gehakt en gebouldred. Ik ben gaan hardlopen, yoga-en en fietsen.  Ik deed een HIT training, tabatha, booty training (ja echt…) en deed aerobics op een jaren 90 medley. Dat laatst (de muziek dan) beviel zo goed dat ik de dagen erna mijn Spotify playlist vulde met Jon Bon Jovi, de Spice Girls en good old happy hardcore.

De oplettende lezer zal nu zeggen: Dertig dagen, januari telt er 31 schat.
En dat klopt helemaal, want 1 dag, vrijdag de 19de bleef moedig stand houden tegen de beweeginvasie.
En tegelijk is die dag is, hoe ontsierend ook in de serie kleurige vinkjes in de agenda, de belangrijkste van allemaal. Want juist de dag waarop het niet lukt je aan een challenge te houden, is je grootste leermeester.

Om deze uitspraak te rechtvaardigen moeten we terug naar het begin: waarom je überhaupt bent begonnen aan een challenge.

 1. Om likes te halen op social media? Als dat je enige doel is dan wens ik je veel succes met het stellen van doelen en behalen van voldoening in de rest van je leven.
 2. Met als doel om de rest van je leven je strikt te houden aan deze challenge? Tenzij je een supermens bent, wens ik je veel succes met vanaf nu elke dag, zomer en winter, feestdagen, in voor en tegenspoed, elke dag te… [in te vullen naar gelieve].
  Mocht je nu denken: ik kan dat echt wel zonder probleem volhouden, dan was je challenge  in den beginne misschien niet echt een challenge.
 3. Deed je het om iets nieuws uit te proberen, om te zien of het iets voor je is? Good for you!
  En, bleek elke dag een granny square haken toch niks voor jou? Vraag je dan af, waarom dacht je dat het wel wat voor je zou zijn?
  En was het wel wat voor je, lees dan verder bij punt 4.
 4. Hier zit het zwaartepunt: Op welke dagen was je challenge echt lastig? Wanneer moest je alle zeilen bij zetten om het in je programma te passen? En wanneer lukte het niet?
  *opkomst van de leermeester*: Waarom lukte het niet die dag? Waar lag dat aan? En nog veel belangrijker, wat kun je er doen om die momenten voor te zijn?
  Dat zijn de belangrijkste vragen die je echt iets leren over jezelf.

Mensen zijn van nature gemaksdieren, kuddedieren en gewoontedieren. Een nieuwe goede gewoonte inslijten kost tijd en energie.  Waarbij we vaak leunen en vertrouwen op motivatie. Maar laat die motivatie nu net onbetrouwbaar as hell te zijn. Als ik na een lange werkdag laat thuiskom, heb gekookt, de afwas heb gedaan en de zooi heb opgeruimd, dan is mijn motivatie om nog te gaan sporten hoogst waarschijnlijk onherkenbaar vermomd als doelloos scrollen op Instagram.

Oftewel: laat je nieuwe goede gewoonte niet afhangen van enkel je motivatie, maar maak een plan. Zoals el Professor in Casa de Papel al stelde met zijn doordringende ogen: alles staat of valt bij El Plan.  Een reëel plan, rekening houdend met jouw leven, jouw doelen, jouw obstakels. Wees niet bang je plan gaande weg aan te passen als het niet loopt zoals je dacht. En vooral, laat je niet ontmoedigen als het een keer niet gaat zoals gepland. Denk niet “nu is alles mislukt, laat dan maar zitten” (Nu ik dit stukje chocolade heb gegeten kan ik net zo goed de hele reep eten. Nu ik deze sigaret heb gerookt, maakt de rest van het pakje ook niet meer uit).
Kijk naar je struggle, leer ervan en ontstijg het niveau van een challenge
Want de beste leermeester ben jezelf.
En El Professor.  
En Bon Jovi, aangezien die ooit zei “Success is falling nine times and getting up ten”


Dan nog iets compleet anders: mocht je meer willen lezen over atriumfibrilleren / boezemfibrilleren, ik schreef er een mini college over. klik hier voor meer informatie

2 Replies to “El professor en Bon Jovi als leermeester.”

 1. Bijzonder goed, gemakkelijk leesbaar ‘maandverslag’ van de noodzaak om positief met actief bewegen je leven te leiden.
  en NEE, nooit denken lijden.
  Gelukkig heeft Tamara ook verstand*¥ van cardiologie.

  *¥ copyright Chantal Janzen

 2. Was in januari idd stilletjes herbegonnen met een soort van workout à la de zit naar fit.
  10 min in totaal, moest te doen zijn. Omdat het binnen kan is slecht weer geen excuus in deze. Blijkt dan ook geen probleem om elke dag vol te houden. Wanneer lukte het niet, de keren dat ik migraine heb. Het lijf heeft dan een ander ‘El plan’ en goed om daar naar te luisteren. Ook in rust bouw je op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.