De #plank, en verder

Eind december begonnen we, Geriater Tamara & Cardioloog Tamara, de plank-challenge:  42 dagen, elke dag, 2 minuten planken. Vooral om te ervaren en onderzoeken wat deze dagelijkse fysieke uitdaging met ons zou doen, zowel fysiek als mentaal.

Anderen doen mee

Heel natuurlijk verspreidde ons voornemen zich, toen we op het werk tijdens de pauze in de plankhouding gingen liggen, of de dag al plankend startten.
Het verbaasde ons dat veel mensen door deze simpele uitdaging geïnspireerd raakten en ook mee gingen doen. En daarmee was geboren: de #plank. Door het ziekenhuis ging het al snel: “ Hey, heb je al geplankt vandaag?”  En op social media begonnen mensen hun plank foto’s te delen inclusief het aantal dagen dat ze bezig waren.

De redenen waarom mensen meededen waren heel divers: sommige mensen willen wat fitter zijn, andere wilden meer beweging in hun drukke bestaan inbouwen en sommigen zagen er vooral de uitdaging met zichzelf in. Wat je reden ook was, wij vonden het geweldig dat jullie meededen!

De veranderingen

Voor onszelf merkten we gaandeweg kleine fysieke verbeteringen. We werden sterker, en een stukje strakker. Maar ook de veranderingen op mentaal vlak waren mooi: het dagelijks vieren van een klein succesje gaf geluk. En als we zoiets kleins als dagelijks planken kunt invoeren in het leven, wat kunnen we dan nog meer? 

De eenheid op social media, onder vrienden, met collega’s was voor ons een extra motiverende factor. Prachtig om te zien hoe mensen zich vol overgave met ons in deze uitdaging gooiden, en succesvol waren! Of het nu 10 seconden plank ware, of de volle 2 minuten, we hielden het 42 dagen lang vol

Het vervolg: van Zit naar Fit

En toen kwam dag 42 in zicht, het einde van plank-challenge. 
Wat nu? Zonde toch om nu zomaar te stoppen. Doorgaan met de plank lijkt logisch. Maar kunnen we misschien niet nog wat meer? Want ja, waarom niet?
En zo ontstond de volgende uitdaging: van zit naar fit!

  • Het doel: meer beweging inbouwen in het dagelijkse leven. 
  • Wanneer: elke dag
  • Hoe: elke maand komt er een nieuwe oefening bij van 1 minuut, waardoor we aan het einde van het jaar, een routine hebben opgebouwd van dagelijks een klein kwartier bewegen. Wat weer de helft is van de aanbevolen hoeveelheid bewegen is per dag! Moet je nagaan…


Naast de lichamelijke uitdaging, zal de focus vooral liggen op het echt volhouden van dit voornemen, het mentale proces. Want dat volhouden, is misschien nog wel het moeilijkste van allemaal. We richten ons op een geleidelijke opbouw, kleine stapjes, het vieren van successen en volhouden.

Waarom willen we dit graag met je delen?

We laten je graag zien dat hoe druk je leven ook is, je altijd wel ergens een paar minuten kunt vrij maken om te bewegen. De sleutel hiertoe is: routine opbouwen, gewoontes kweken.
Want als iets eenmaal een gewoonte is, dan kost het nog amper tijd en moeite. 
Voor van Zit naar Fit heb je geen sportschool abonnement nodig. Geen apparatuur of sportkleding. Je kunt het overal uitvoeren en hoeft er niet van te zweten. 

Hoe gaan we het doen?

De eerste challenge heb je misschien al behaald dagelijks planken. Of je leest hier nu voor het eerst over, en hebt nog geen seconde geplankt. Ook geen probleem, dan start je gewoon met de nieuwe oefening als eerst. Die plank komt dan later wel.
Want: Elke maand voegen we een oefening van 1 uiteindelijk 1 minuut toe aan ons repertoire.

Maar let op, je begint met het minimum aantal seconden dat je echt elke dag kunt doen. Ook als je een volledig volgepropt dag hebt, als je hoofdpijn hebt, als je moe bent. Dat minimum stellen we op 10 secondes. Wat er ook gebeurt, dat minimum doe je altijd.
Kun je langer? Prima, doen! Is een minuut te makkelijk? Zoek dan de uitdaging in een zwaardere oefening. Elke oefening kan zwaarder worden door hem sneller of juist veel langzamer uit te voeren. Trek jezelf uit je comfortzone en geef je net dat beetje extra waarvan je niet wist dat je het had.
En op de dagen dat het tegenzit, streef dan niet naar die minuut, maar doe wel die 10 seconden.

Zin om mee te doen?

Klik dan op de volgende link, en lees meer over van Zit naar Fit, plus het stappenplan.
En vergeet niet ons op de hoogte te houden van je vorderingen!

7 Replies to “De #plank, en verder”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.