Van klok tot coach

Er luidde een klok in mijn hoofd. Niet een simpel kerstklokje, of een schattig kattenbelletje. Maar een klok die om aandacht vroeg, een waarschuwingsklok.

Met veel plezier werkte ik als interventiecardioloog, maar had soms aan het einde van de dag het gevoel dat ik alleen maar aan het dweilen was geweest, pillen had voorgeschreven, gedotterd.
En laten we wel wezen, een groot deel van mijn werk behelst ook deze interventies. Ik zou een slecht cardioloog zijn als ik ze niet zou inzetten.
Maar dat dweilen, met de spreekwoordelijke kraan soms wagenwijd open, dat begon me steeds meer tegen te staan. Ik wilde niet alleen aan het einde van de ziekte staan en ingrijpen, maar ook iets doen aan het begin. Met preventie als interventie. (Ik schreef hier al eens over)

Alleen miste ik de kennis en de praktische vaardigheden om echt leefstijlgeneeskunde te gaan bedrijven. Ja ik had geleerd tijdens mijn opleiding dat mensen voldoende moeten bewegen, en gezond moeten eten. Maar hoe motiveer je iemand tot bewegen? En wat is gezonde voeding? En hoe pak je stress- en slaapproblemen aan? Oftewel, waar hangt de klepel van die klok?

Dus ben ik op zoek gegaan. Naar de klepel. Om die klok te kunnen luiden op de juiste momenten, op het juiste volume. Niet zachtjes tingelend zodat je het alleen hoort met je hoofd in de klok. Niet oorverdovend hard, dat iedereen gepijnigd de oren moet afdekken. Wel aangenaam, doch niet te missen. Niet om 12 uur ’s middags, het tijdstip waarop een klok hoort te luiden en niemand er aandacht aan besteedt. Niet om 12 uur ’s nachts, als we allemaal slapen. Wel om 10 uur als het eerste tussendoortje zich aandient, om 3 uur als de middag dip zijn intrede doet en om half 9 als koning Netflix over het bankstel regeert.

Tijdens deze zoektocht schreef ik me in voor de opleiding leefstijlcoaching voor artsen. En hier kwam ik terecht in een groep medestudenten die een warm bad om me heen vormden. Huisarts, revalidatiearts, tandarts, internist, geriater, militair arts. Gelijkgestemden! Meer mensen die denken zoals ik! Dat de zorg anders moet. De kracht van de combinatie van pillen, operaties en leefstijl. Niet het 1 of het ander, maar alles samen, met evenveel aandacht.
Het was vooral deze motiverende groep die ervoor zorgde dat mijn leefstijl vuurtje echt ging branden. Het moet niet alleen anders, het kan ook echt.
Dus bij deze, aan mijn mooie, dappere, unieke studiegenoten: dank voor jullie input, ondersteuning en groei. 

En nu, na een klein jaar studeren, coachen, opdrachten maken en examens afleggen, mag ik me officieel leefstijlcoach noemen!
Ik kijk ernaar uit om met veel (werk)plezier mijn nieuw verworven skills en kennis te gaan inzetten in de dagelijkse cardiologie praktijk. Als cardioloog met oog voor het hele gezondheidsspectrum, van leefstijl interventie tot coronaire interventie.

 

15 Replies to “Van klok tot coach”

 1. Geboeid volg ik sinds kort je hart verslag en heb ik je als cardioloog ook ontmoet. Ik ben het met je eens dat er in de geneeskunde meer moet worden gekeken naar de samenhang tussen hoofd, hart en leefstijl. Ik wens je veel succes met deze nieuwe weg. Groet, Assepoester 😉

 2. Hartstikke goed plan Tamara! Maar, hoe bereik je mensen waar het (nog) goed mee gaat? Komen ze niet meestal pas bij jou als het kwaad al is geschied?

 3. Topverhaal Tamara! Als ervaringsdeskundige ( hartpatiënt ), is mij inmiddels bekend dat er bij mij erfelijk een groot probleem is, echter dat ik door zo gezond mogelijk te leven het toch langer vol zal houden denk ik.

 4. Dag Tamara, wat mooi. Je raakte de essentie van het vak. Vanuit een holistische blik kijken naar mensen, in dit geval je patiënten. Ik hoop dat je veel collega’s kunt inspireren om je pad te volgen. Veel mooie resultaten gezien binnen mijn loopbaan van leefstijl interventie in combi met goede cardiologische zorg. Oa in MMC.
  Veel succes en veel werkplezier!

 5. Ik lees graag eens een blog hoe je mensen (vooral de wat oudere mens) motiveert tot bewegen! Ik ben wijkverpleegkundige en herken je zorgen heel erg.

 6. Gefeliciteerd Tamara! Mijn wens is dat mijn huisarts de opleiding ook gaat volgen.
  Ook ik volg de opleiding tot leefstijlcoach. Nu werk ik als integratieve coach en begeleid mensen die in werk uitgevallen zijn door kanker. Ik miste iets in mijn begeleiding en dat was een holistische aanpak en koos voor de opleiding Leefstijlcoach.

  Zelf ben ik ervaringsdeskundige HVZ. En tijdens een overleg met mijn cardioloog voor advies om mijn medicatie te minderen, zei de [net afgestudeerde] cardioloog dat dit mij niet zou gaan lukken en de hoeveelheid medicatie alleen maar zal toenemen. Hier nam ik geen genoegen mee en nam afscheid van de cardioloog. Vervolgens ben ik in overleg met de POH op zoek gegaan naar hoe ik fitter door het leven kon én met minder medicatie. En dat is gelukt! Door op holistische wijze mijn gezondheid aan te pakken en door kleine stapjes te zetten in meer bewegen, gezonde voeding en beter ontspannen. Vooral de ontspanningshypnose en meditaties hebben bij mij geleid tot minder stress. En we weten dat stress ontzettend slecht is voor onze gezondheid. Het kan veel ziektes en aandoeningen veroorzaken, waarvan de relatie tussen stress en HVZ waarschijnlijk het duidelijkst is.

  Heel veel succes Tamara en hopelijk lukt het je om leefstijlverandering teweeg te brengen. Ik blijf je hierin volgen.

  Groet,
  Zwannie

 7. Hoi Tamara, proficiat met leefstijl coach kennis. Je hebt een zeer juiste stap gemaakt om ook de oorzaken van ziektes aan te pakken. Ik weet uit ervaring dat het werkt.
  Vriendelijke groeten,
  Paul C.

 8. Hear, hear 🎙
  Gefeliciteerd doc, geweldig zinvolle, aanvulling op je opleiding, lijkt me. Wordt preventieve zorg eigenlijk wel vergoed door de allesbepalende ziektekostenverzekeraars?

  Keep up the good work!
  Boud

 9. Wat een fijn doel voor ogen.
  Ik hoop dat veel artsen van alle specialiteiten en ook huisartsen je voorbeeld zullen volgen.
  Gefeliciteerd.

 10. Wat een leuk en motiverend stuk, ik ben blij dat steeds meer artsen zoals jij ook willen spreken en werken aan gezondheid en motiveren van mensen om zelf verantwoording over hun gezondheid te nemen. Gezond leven en werken aan gezondheid en dit soms met interventies die mensen weer op de rails kan zetten is een prachtige samenwerking. Succes

 11. Vandaag was ik zeer aangenaam verrast met je benadering van arts naar patiënt. Onmiddellijk had ik daar een goed gevoel bij. Maar toch, er klopt iets niet dacht ik. Ik heb nog geen cardioloog ontmoet die zo doet. De meesten zijn behoorlijk hautain. Nieuwsgierig van aard naar de mens achter een persoon, had ik je vlug gevonden. Nu begrijp ik hoe je dat doet en wat je drive is. Ga vooral zo door, je bent een voorbeeld van hoe het moet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.