Gratitude

De laatste maand van #zitnaarfit willen we besteden aan een mentale oefening in plaats van een fysieke. Alles wat je aandacht geeft, groeit. En mentale sterkte is net zo belangrijk als fysieke kracht.

Vandaar de gratitude oefening, ofwel dankbaarheid.

Gratitude is een van de positieve psychologie interventies. Dit zijn interventies die erop gericht zijn je mentale gezondheid te vergroten, je veerkracht te vergroten oftewel: je goed te voelen.
Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat het regelmatig beoefenen van gratitude oefeningen veel positieve gevolgen kan hebben voor je mentale welbevinden. Zo vergroot het de kans dat je toekomstige gebeurtenissen beter gaat waarderen en het maakt het je mentaal flexibeler.
En het mooie is, zoals eigenlijk bij elke #zitnaarfit oefening: je hebt er niks voor nodig, en je kunt het overal doen.

Aan het einde van je #zitnaarfit oefeningen vragen we je even stil te staan bij 3 dingen waar je dankbaar voor bent geweest die dag of de dag ervoor (als je de oefeningen in de ochtend doet).
Dat kunnen kleine, of hele grote dingen zijn.

gratitude

Je kunt dankbaar zijn voor het lekkere kopje koffie dat je hebt gedronken
de liefde van je familie,
het feit dat je een dak boven je hoofd hebt
dat de trein op tijd vertrok.

Jouw dankbaarheid hoeft aan geen enkele regel of norm te voldoen, het maakt niet uit wat anderen ervan zouden vinden. Wat telt is dat jij er een warm gevoel bij kreeg. Loop je dag terug, denk eraan, en geef het aandacht.

Doe dit in gedachten , of schrijf het op, journaling (nieuw woord voor een dagboek bijhouden).
Je kan het voor jezelf houden, of je kan ervoor kiezen het te delen. Delen met je gezin tijdens het eten, met je vrienden in de appgroep of op social media.

Ik ben dankbaar dat ik deze website heb waar ik dit op kan delen ๐Ÿ™‚

Meer weten over zitnaarfit? Lees het hier
De andere zitnaarfit oefeningen staan hier