De planning

Ok, je hebt besloten om mee te doen met deze challenge.
Maar hoe ga je dit dan precies doen?
Wij raden je aan om een korte planning te maken.

Waarom een planning

Een planning is geen hogere wiskunde, maar simpelweg bedenken: Wanneer ga ik het doen? Past dit in mijn leven? Is het realistisch?
Een planning zorgt ervoor dat je op de moeilijke momenten, enkel je plan hoeft te volgen. Dat je niet dan tegen wordt gezeten dat je niet weet hoe het aan te pakken. Daarnaast is het is een nuttige stok achter de deur om je doel te gaan behalen. En door het concreet te maken en letterlijk te benoemen in je agenda, wordt het makkelijker om je aan je planning te houden. Je haalt het weg bij enkel willen, maar gaat het echt doen.

Plannen: het moment van de dag

We beginnen met 1 oefening, die we minimaal 10 seconden uitvoeren. Langer mag, maar hoeft niet. (lees hier waarom die 10 seconden) Over een jaar tijd bouwen we langzaam uit naar 12 oefeningen van een minuut. Aan het einde van de uitdaging heb je dus een beweegroutine van een klein kwartier.
Nu ga eens voor jezelf bedenken, op welk moment van de dag zou ik een kwartier bewegen kunnen inplannen? Om het langzaam een routine te laten worden helpt het als dit moment steeds ongeveer hetzelfde op de dag is. Kijk hierbij wat voor jou werkt. 

De vroege vogels zullen dit misschien het makkelijk aan hun ochtendritueel kunnen toevoegen; Maar misschien vind jij bewegen het fijnst in de avond. Ook helemaal prima! Het is jouw dag, jouw planning. En de kracht zit hem in de herhaling en regelmaat. 

Plannen: is het realistisch?

Daarnaast is het ook belangrijk dat je kijkt of het realistisch is. Wil je Zit naar Fit in de ochtend inplannen, maar is de ochtend jouw hektische spitsuur? Dan is dit misschien niet het handigste moment. Misschien is jouw moment wel voor de lunch. Of in de avond. Zolang het maar in te passen is in je reeds bestaande routine. Hiermee vergroot je de kans om door die routine, ook je Zit naar Fit dagelijks te doen.