De allerkleinste stap

Goede voornemens

Ze zijn er in alle soorten en maten. Helaas is de harde werkelijkheid dat veel goede voornemens voortijdig sneuvelen. In het begin gaan we volle bak, zijn we gemotiveerd, zetten we door. Maar dan komt de dag dat je moe bent, dat je geen zin hebt, dat je geen tijd hebt. En dan slaan we een dagje over.
Als het blijft bij dat ene dagje, is er niks aan de hand. Maar vaak genoeg volgt er na die dag nog een dag, twee dagen, een week. En voor je het weet belandt je goede voornemen in een hoekje, en blijft jij over met een slecht gevoel dat het niet gelukt is.

Waarom lukt het vaak niet?

Een van de oorzaken van dit falen is dat we met ons goede voornemen vaak veel te groot starten. Het eindpunt, de denkbeeldige stip op de horizon mag best ambitieus zijn, maar als de beginstap net zo groot is, is de kans van slagen een stuk kleiner. Zo is het voor iemand die normaal niet sport, meestal een veel te grote stap om direct dagelijks een half uur te gaan rennen. Maar 2 x per week een kwartier is misschien wel mogelijk.

  • Voor iemand die meer groente wilt gaan eten, kan het een te grote stap zijn om elke middag een gezonde salade mee naar het werk te nemen. Maar 2 x in de week een gesneden paprika of komkommer meenemen als tussendoortje werkt misschien wel
  • Wil je minder stress, dan is het een hele grote stap om elke dag een uur te gaan mediteren. Maar dagelijks een ademhalingsoefening van 1 minuut is misschien wel in te passen.

Wat schiet je dan op met die ene minuut ademhalingsoefening hoor ik je denken? Of een kwartier hardlopen? Dat zet toch geen zoden aan de dijk?

Doe iets in de juiste richting

Het geheim hierin, is dat je iets doet in de richting van je hoofddoel. Het is essentieel om elke keer iets te doen, dat helpt in het bereiken van je hoofddoel. Hoe klein ook.

Als je een goed voornemen tot een succes wil brengen, is het handig om van je goede voornemen, een gewoonte te maken. Want gewoontes kosten weinig energie, je hoeft er minder bij na te denken dan geode voornemen.
Gewoontes slijten alleen in, als je ze consequent blijft doen, zonder uitvallers.

Dus bedenk wat je wilt bereiken, je stip op de horizon,  en bepaal daar je aller, allerkleinste stap in. En maak hem dan nog kleiner. Maak de stap zo klein, dat je hem altijd kunt doen. Ook als je moe bent, als je niet lekker bent, als je geen tijd hebt, als niet thuis bent.
En zorg er vervolgens voor, dat je deze stap altijd uitvoert. Echt altijd.
Want een kleine stap, is altijd meer dan helemaal niks.

De kleinste stap

Laten we kijken naar van Zit naar Fit:

  • Hier hebben we het minimum gezet op 10 seconden. Een nieuwe oefening duurt de eerste dag maar 10 seconden.
  • We beginnen de hele reeks oefeningen, met slechts 1 oefening per dag.

Een oefening, 10 seconden op een dag! Dat kan iedereen, altijd toch wel?
En juist dat is het doel: Het is zo klein, zo weinig, dat je dit minimum altijd kunt doen. 
Gaande weg bouwen we langzaam uit. De oefeningen worden langer, tot uiteindelijk een minuut. Dit mag je lekker in je eigen tempo doen. Voel jij dat je meer kunt? Doe dat vooral. Er is geen vast opbouwschema, want iedereen is anders.

En ook het aantal oefeningen wordt meer, uiteindelijk 12 stuks. Zodat je uiteindelijk 12 minuten per dag lekker beweegt.
Maar let op, als het tegenzit, als je een volle agenda hebt ,als je geen zin hebt, sla dan nooit over.  Doe altijd die kleine stap, die ene oefening van 10 seconden, en zie wat dat voor effect heeft.