Cardiologen hebben wel wat beters te doen.

Ik typte binnen de 280 teken-grens:
– Voornemen nummer 2: niet altijd direct reageren op Twitter.
Rustig ademen, discussie blijven volgen en later op terugkomen-

Met een iets beter gevoel klapte ik de laptop dicht. Me er wel van bewust dat ik met deze tweet direct mijn eigen gestelde regel brak.
Gaat lekker met de voornemens.

Aanleiding voor bovenstaande: de reacties op goede voornemen nummer 1. Deze had ik enkele uren eerder als volgt gepost: 

– Eerste goede voornemen: vink. Aangemeld voor de opleiding lifestylecoaching voor artsen. Dotteren is gaaf & soms levensreddend, maar zonder lifestyle interventie slechts een klein onderdeel van de behandeling. Ik wil meer leren van dat andere deel!-

Een bloemlezing uit de reacties:
Lifestyle coaching door een medisch specialist is zonde van het geld.
Dit hoort thuis bij gespecialiseerde verpleegkundigen.  
Ik heb nog geen enkele geneeskundige het echt succesvol zien oplossen.
Cardiologen hebben wel wat beters te doen.
Preventie valt sinds jaar en dag onder het verpleegkundig domein.
Jij bent te duur.
Dit moet je niet als arts doen, dit is een rol voor de politiek.

Bij het lezen van deze reacties fronste ik mijn wenkbrauwen en componeerde op basis van emotie in gedachten meerdere antwoorden. In de geest van voornemen nummer 2 heeft geen van deze reacties het Twitter universum bereikt.

We zijn een dag later, de emoties wat gezakt.

Het deed me goed te zien dat er zoveel reacties waren.
Dat betekent dat leefstijl en preventie leven. Het doet mensen iets. We zien de noodzaak ertoe in. En dat is al een hele grote stap in de juiste richting.

Maar wat me verbaasde was de wens tot uitvoer in hokjes.
Ik moet dat doen.
Jij mag dat niet doen.
Jij kan dat niet doen.
Zij moeten het doen.
Anderen moeten het doen.
Nergens las ik: wij moeten het doen.

Terwijl ik denk dat de sleutel in dit woord ligt.
Wij.
In de meest brede zin van het woord.
Van patiënten tot artsen, van verpleegkundigen tot gezinsleden, van burgers tot politiek.

Het is een utopie te denken dat er 1 format is, waarmee we iedereen aan een betere leefstijl kunnen helpen.
Was dat format er geweest, dan hadden we deze discussie niet.

Het is niet voor niets dat je steeds meer hoort over ‘patient tailored medicine’.
Zorg, toegespitst op de patiënt als individu.
Leefstijl interventie is maatwerk.

En is er geen betere manier van maatwerk, dan dat iedereen vanuit zijn eigen expertise een steentje bijdraagt?

De ene patiënt is geholpen met een klein zetje in de rug van de cardioloog. De andere patiënt heeft behoefte aan meer begeleiding van een verpleegkundige. En weer een andere patiënt wil helemaal niet veranderen.
Ook goed.

Ik denk dat we de meeste impact op het leefstijl probleem creëren, als alle lagen van de zorg samenwerken. Als we van elkaar leren. Als de behandeling naadloos kan doorlopen.
De verpleegkundige met meer tijd, de cardioloog met andere kennis, de huisarts met een levenslange band.

Dus wat doe ik?
Ik wil mijn steentje bijdragen, maar mis de praktische kennis.
Ik heb veel te weinig geleerd over leefstijl tijdens mijn opleiding.
Vind ik.
En dat is een gat waar ik niet berustend omheen blijf lopen.
Dus ga ik met heel veel zin en enthousiasme beginnen aan de opleiding leefstijl coaching voor artsen.
Zodat ik mijn patiënten, het best mogelijke zetje in de goede richting kan geven.

PS
Aangezien dit zoveel losmaakt, neem ik jullie met alle liefde mee in alles wat ik ga leren. Als je dit niet wilt missen, dan kun je je abonneren via de oranje link 🙂
Bovenaan deze pagina bij weergave op computer/laptop, onderaan de pagina bij weergave op mobiel.

10 Replies to “Cardiologen hebben wel wat beters te doen.”

  1. Ik begin steeds meer de afzonderlijke kennis en vaardigheden die ik heb opgedaan, te laten overlappen en mixen met elkaar. ‘Crosslinking’, if you will. Zowel fysieke en mentale vaardigheden uit verschillende gebieden beginnen elkaar aan te vullen, waar je in eerste instantie zou zeggen dat ze weinig met elkaar te maken hebben. Ik denk dat het alleen maar tot betere zorg kan leiden wanneer je een breder fundament creëert dat een cliënt niet alleen fysiek, maar ook mentaal/sociaal kan ondersteunen.

  2. Prachtig Tamara! Een mix van curatie, monitoring en leefstijl heeft de toekomst! Kom eens langs voor een Lifestyle Analyse obv HRV. Een afgeleide van de hartslag die cardiologen al heel lang kennen, maar nooit op ware waarde hebben geschat wat mij betreft.

    Sportieve groet, Kasper Janssen
    Sportarts

    1. Ook zoiets dat ik wel ken, maar niet goed mee om kan gaan. Nog zoveel te leren… Hoe zie jij de plek van de sportarts binnen de leefstijl discussie?

  3. Je bent een geweldige dokter en een mooi mens! Ik denk zeker dat bredere aanpak veel beter werkt. Als ik me als docent strikt aan de scheidslijn van mijn functie houd, zouden er al honderden studenten geen diploma hebben gehaald, gok ik. Maar dan ben ik maar deels op de stoel van een Maatschappelijk Werker, Psycholoog, Consultatieverpleegkundige, financieel adviseur of therapeut gaan zitten! Maakt me niets uit, want samen met al mijn gepassioneerde collega’s doen we uiteindelijk waar we goed in zijn. Volg je passie!

    💋 Bettine

    1. Dank je voor je toevoeging. Ik denk dat je voorbeeld heel goed aansluit bij mijn punt. Het gaat om de leerling, patiënt, cliënt. En die laten zich vaak niet goed in hokjes plaatsen. Overlap en samenwerking kunnen hierbij helpen.

  4. Beste Tamara,

    Als vaatpatient van 49 (zo voel ik me niet, maar ik ben het wel) ben ik juist heel blij met je interesse in lifestyle interventie! Ik gebruik na een dotterbehandeling diverse preventieve medicatie. Mijn lifestyle was niet de oorzaak van de vernauwing maar er valt naar mijn gevoel toch van alles bij te winnen om herhaling te voorkomen. Helaas kom ik bij mijn cardioloog nu niet verder dan medicatie en controle. Praten over anders eten, misschien anders bewegen en dan misschien minder medicatie, geen idee waar ik moet beginnen met goede informatie halen. Sportschool en dietist hebben te weinig kennis van vaatziektes en medicatie en het effect ervan op stofwisseling en beweging. Effect van al deze goede bedoelingen: ik ben inmiddels hartstikke fit van alle dagelijks bewegen, eet volgens alle normen van het voedingcentrum én tegelijk word ik elk jaar een beetje zwaarder. Ik heb inmiddels op de rem gestaan en bij de huisarts aangegeven dat dit zo niet verder kan, dat het echt anders moet. Dus het gaat vast goedkomen dit jaar, maar ik zou het heel erg fijn vinden als cardiologen in de toekomst mogelijke interventies in je leefstijl automatisch zouden bespreken naast de opties van medicatie. Dus namens mij: zet m op en spread the word!!!

  5. Dank je voor je reactie. Wat vervelend om te horen dat je weinig handvaten kreeg over hoe je leven aan te passe. Maar zo te lezen heb je zelf de handschoen al heel aardig opgepakt! Veel succes ermee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.